Tabitha Gichia zorgt voor verrassing op de 10 km.

Tabitha Gichia heeft zondag 29 januari voor een verrassing gezorgd op de 10 km van "Uithoorn Mooiste de Loop". Zij versloeg alle heren en dames op dezelfde afstand door in 32.23 minuten de finish te bereiken. De snelste heer op de 10 km, Said Kanfaoui, deed er 33.10 minuten over.Andere snelle heren en dames waren Jeroen Habers (5 km, 16.16 minuten), Annemieke Bloem (5 km, 19.20 minuten), Mike Teekens (10 Engelse Mijlen, 52.36 minuten) en Liselotte van den Berg (10 EM, 01.03.27 uur). Zij kregen, net als de nummers 2 en 3 op dezelfde afstanden, bij de prijsuitreiking om 13.00 uur, felicitaties en een bos bloemen.

Medailles waren er alleen voor de kinderen die deelnamen aan de 1 km GeZZinsloop. "Voor hen is een medaille winnen erg belangrijk, maar volwassen lopers krijgen vaak al zoveel medailles, wij wilden eens wat anders doen, ook in verband met de sponsoring", motiveert voorzitter Wim Verlaan het besluit om aan de volwassen lopers geen medailles uit te reiken maar een fraaie sporthanddoek van sponsor Klassewerk uit Aalsmeer. Alle kinderen kregen hun medaille direct na de finish. De nummers 1, 2 en 3 van de Meisjes en de Jongens werden ook nog op het podium geroepen voor de huldiging met bekers en bloemen.

De winnaars bij Uithoorns Mooiste Businessloop, met de 1e prijs voor PPG - team 1, de 2e prijs voor Amstelhof Running - team 1 en de 3e prijs voor Ons Tweede Thuis - team 1, ontvingen ook een fraaie beker. De begeerde Uithoorns Mooiste Businessloop Wisselbokaal staat het komende jaar in de prijzenkast van PPG te pronken.

Elke honderdste deelnemer kreeg een heerlijke AKU-taart van sponsor Brood- en banketbakkerij Jan Westerbos & Mens uit De Kwakel en Mijdrecht.

De loop met in totaal ruim 1.600 deelnemers (alweer een nieuw record!) verliep redelijk rustig. "We hebben best wel wat te doen gehad, maar dat betrof vooral pleisters plakken bij sneetjes en blaren", aldus een van de EHBO'ers. "1 keer moesten we de ambulance laten komen, maar dat betrof een epileptische aanval van een jongen, voorafgaand aan de loop."

Ook de route bevatte weinig tot geen knelpunten. Bij de verkeerslichten en andere kruis- en oversteekpunten stonden vrijwilligers om de lopers vrije doorgang te verlenen en het verkeer in goede banen te leiden en er waren geen zware heuvels en dalen. De beruchte fietsbrug bij sportpark Randhoorn is al jaren geen onderdeel meer van het parcours. Het enige obstakel was een fietstunneltje nabij het Alkwin Kollege maar dat was vrij makkelijk te overbruggen. De meeste lopers kwamen dan ook nog redelijk fit over de finish.

In de kantine konden ze genieten van krentenbollen. "De verse krentenbollen waren eigenlijk bestemd voor de kinderen van de GeZZinsloop, maar ze stonden nog in de koeling en daar kwamen we pas achter toen de kinderen al weg waren. Vandaar dat we ze nu maar hebben neergezet", aldus een van de vrijwilligers. Ze vonden gretig aftrek en de manden waren in een mum van tijd leeg.

Rond 13.45 uur was de prijsuitreiking achter de rug en waren verreweg de meeste deelnemers vertrokken. Teken voor de vrijwilligers om te beginnen met het opruimen van de materialen. De complete uitslag staat op www.zorgenzekerheidcircuit.nl. Onze reporter Odette van Walsum liep zelf mee. Op de facebookpagina van RickFN vindt u haar foto-impressie van deze editie van Uithoorns Mooiste de Loop.

Namens de organisatie van AKU worden alle deelnemers en vooral alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Totaal zijn er ongeveer 200 mensen die zich vrijwillig inzetten om een dergelijk evenement mogelijk te maken. Zonder deze mensen is er geen evenement in deze omvang mogelijk.


Voor iedereen vast in de agenda: Tot zondagochtend 28 januari 2018 voor de 34e editie van Uithoorns Mooiste de Loop.In de loop der jaren heeft de 10 E.M. van Uithoorn ook diverse hoofdsponsors gehad. Zo ging de loop o.a. door het leven als:

  • 1988-1992 De Verenigde Spaarbank 10 E.M. van Uithoorn
  • 1993-1998 De Thomas Cook Run
  • 1996-1998 Beckeringhloop
  • 1999-2001 Renault Nieuwendijkloop
  • 2002-2008 Kenwoodrun
  • 2009-2011 Vakantie Makelaar Loop
  • 2012-2014 10 Engelse Mijlen van Uithoorn
  • 2015-2017 Uithoorns Mooiste de Loop

  •